Vinterns resa är nu påbörjad
En verkligt fin höst har vi kunna njuta av i år. Det har blivit mycket jakt för Manfreds del och han lyckades skjuta en 220 kg tung älgko och var stolt och lycklig i flera dagar. 
En hel del svamp och bär har också plockats och avnjutits och det vi inte ätit upp har hamnat i frysboxen tillsammans med älg o hjortkött. Dom sista dagarna har det blåst och även regnat en del. Perfekt då att packa ner det som behövs för att övervintra i Hjulhuset på lite sydligare breddgrader 
Vi har tänkt oss Portugal även i år , med tyngdpunkt på Algarve som är i vårt tycke ett favoritresmål  denna årstid. Vi ska resa över Tyskland med senvanligt uppehåll i Senden för att besöka Oma . Därefter kör vi ner mot medelhavet men har ingen helt utstakad resväg . Vi reser i lugnt tempo      ( resan är också målet ) och vi har tid ,inget brådskar.
Innan avresa hemmifrån fanns en hel del att ordna med speciellt som vi bor i hus på landet . 
Många också som man vill träffa en sista gång innan man ger sig iväg för flera månader ,barn o barnbarn inte att förglömma.  
På onsdag middag begav vi oss iväg , efter att lämnat från oss nyckeln till snälla grannar som ställer upp och håller koll . 
Vi övernattade hos Bengt i Örkelljunga ,en ställplats utanför den stora husbilsförsäljningen .
Ställplatsen var helt ok för en hundring men tyvärr rätt mycket trafikbuller då stora bilar dundrade förbi mest hela natten. 
Efter en god frukost for vi vidare till Landskrona som vi aldrig tidigare besökt.
Här promenerade vi runt och kom så fram till Citadellet . Citadellet är en vattenfästning som byggdes då Landskrona var danskt av kung Christian III 1549. 10 år tog det att bygga och efter att Landskrona blivit svenskt förstärktes fästningen och flera byggnader tillkom. 
Fästningen har används som fängelse redan från 1700 -talets början . sen militärförläggning och under 1940 - talet som flyktingförläggning.(null)

(null)


Resan fortsatte mot Malmö hamn där vi bokat in oss för en överfart med "Finn lime " till Travemünde kl. 22.00
Drygt 9 timmar tar båtsresan och vi kom fram kl. 7.15  utan att kännt den minsta gungning.
Travemünde  fick inget besök denna gång utan vi for direkt till Lübeck där vi hittade en parkeringsplats helt nära centrum. 
Lübeck är en fin gammal Hansastad men också Marsipanstaden . Här formas marsipan till alla möjliga o omöjliga figurer och nu hade redan jul - temat kommit igång , fönstren hos Niederegger var proppade av dessa godsaker .  Marsipanen lär komma från orienten och var så njutningsfullt att det var äldre tiders Viagra eftersom den smakade som paradisets fröjder. 

(null) 

Figurerna i fönstret är handgjorda och det tar många timmar innan dom blir så här ståtliga o fina
Mellan 30-40 timmars arbete ligger bakom dessa . 

(null)

Vi åt naturligtvis en varsin bit marsipantårta innan vi drog vidare mot Hameln som vi berättar vidare om härnäst.