Med vänner i Stockholm
Fredag morgon startade vi dvs. mina prat o mat kamrater vår resa mot huvudstaden . MTR tåget tog oss utan försening på 2 timmar från Skövde till Stockholm . Resan gick fort för samtalsämnen saknades inte . 

(null)

Vi passade också på att planera vad vi skulle hitta på i storstan.  Gemensamt beslöt vi  oss för att vara kulturella  och gå på museum men först gick vi till vårt hotell Clarion sign . Hotellet låg inte långt från centralstationen så vi promenerade dit och hade sån tur att vi fick checka in på en gång. Vi fick extra lyx med stora rum , fin utsikt och en flaska rött med snacks alltså lite "fredagsmys". 
När väskorna var lämnade på rummen gick vi till Vetekatten för en lättare lunch. Jag åt en jordärtskocksoppa med pizza slice som verkligen smakade utsökt. Efter att fått lite mat i magen begav vi oss till Hallwylska museet och deltog där i en guidad visning. 
Här kan man titta på den bostad som Walter och Wilhelmina von Hallwyl lät bygga efter ritningar Isac Gustaf Clason. 1898 flyttade paret Hallwyl in i huset som hade 40 rum och där allt var hypermodernt med elektricitet  , rinnande varmt o kallt vatten m.m. Pengar saknades inte så bygget fick kosta utan hänsyn till kostnaden. Wilhelmina var en samlare och hon samlade på både konst ,porslin, vapen och mycket annat . Hon samlade och lät katalogisera alla sina föremål eftersom hennes mening var att allt skulle bli ett museum  som det ju också blev.  Wilhelmina var en för sin tid ovanlig och målinriktad kvinna. 

(null)

(null)

(null)

Hallwylska kan  varmt rekommenderas . 
Efter besöket gick vi tillbaka för att vila fötterna och byta om inför middag och musical.  Till middagen på den italienska restaurangen intill Cirkus anslöt sig vår vän som utvandrat från Skövde till Farsta Strand. Maten var  riktigt god , jag åt  sötpotatis frites med iberico. En styckningsdetalj från en spansk svart gris . Den lär sitta vid bogbladet och vara den smakrikaste . Ett glas  spanskt rött därtill och upplevelsen var total , även om 160 kr för ett enda litet glas vin är hutlöst. 
Mina erfarenheter av vin på restaurang är begränsade i detta land men  på La Gomera där jag nyss var kostade det maximum 3 euro . Men nu var vi som sagt i  Stockholm. 
En värsting till syster var en musikalisk glädjespridare och vi kände oss glada och upprymda när vi lämnade Cirkus för en kvällspromenad tillbaka till vårt hotell.

(null)

Lördagen började med en hotellfrukost med mycket gott att välja på . Med fulla magar gick vi till T centralen och låste in vårt bagage för att ha fria händer under dagen. Tyvärr regnade det men sådant kan man inte ändra på utan det var bara att fälla upp paraplyerna och dra vidare på nya äventyr. 
Det blev  Svenskt Tenn på Strandvägen. Vilken affär , så stilfull och så stor. Även här deltog vi i en liten guidning och fick höra lite om historien och om grundaren Estrid Ericson bördig från Hjo 
 Estrid E. flyttade till Stockholm där hon med ärvda pengar startade Svenskt Tenn 1924  och 10 år senare knöt Josef Frank till sitt företag. Tiden här var lite knapp eftersom vi också ville göra ett besök på livrustkammaren också. Känner att jag vid nästa Stockholmsbesök vill kika lite mer på Svenskt Tenn och ta en paus i deras tesalong.  Roligt att ha nåt att se fram mot. 
På livrustkammaren  finns kungliga kreationer genom tiderna ända fram till våra dagar och där har man tydligen nyligen gjort lite ändringar . Längst in i källaren med jättetjocka tegelväggar fanns ett rum för barn med utklädningskläder och martrial för att kunna rita o måla. Bra intiativ så gör man ett museum lite roligt för barnen också. Sen fick vi skynda oss för att hinna med lunchen i Farsta Strand. Tunnelbanan går direkt och har där sin slutstation .
Vi blev bjudna på glutenfri laxlasagne och äppelkaka med vaniljsås. Jättegott.
Efter mat o prat fick vi skynda vidare för att inte missa tåget tillbaka till Skövde. 
Kvar blev en väninna som stannade för att besöka sina barn o barnbarn . 
En trevlig Stockholms resa blev det och jag vill tacka er alla om ni läser detta. Hoppas vi kan göra om det nån gång längre fram ,kanske för att fira någon födelsedag eller bara så.