Lünerburger Heide


(null)

Nu börjar det bli dags att köra hemåt men eftersom vi aldrig besökt Lüneburge Heide och det nu är den tiden som ljungen blommar passar vi på med ett besök där.
Vi stannade i Schneverdingen och eftersom ställplatsen vi tittat ut var full så hamnade vi på en parkering tillsammans med flera andra husbilar . Här stod vi bra med utsikt över ljungheden.

(null)

Från vår parkering utgick hästdroskor som guidade runt bland ljunghedarna.

(null)
 

Vi tog våra cyklar och cyklade på heden riktning Heidegarten

Dom här färggranna cyklarna tillhör inte oss , utan dom står här och lyser med sina kulörta färger i den vackra Heidegarten.

(null)
 
Korv o kaffe för den sugna fanns och lite annat


(null)

(null)

(null)


(null)

Här blommar ljungen

(null)

(null)
 
Mer Ljung

(null)

Och ändå mer Ljung och en Ljungfru sittandes på en sten .

(null)
 
Från det höga utsiktstornet såg man ut över ljungplanteringen

(null)

Här bildar ljungen en kompass

(null)

Heideschnuckor har man här bl.a. för att hålla hedarna i ordning. Dom härstammar ursprungligen från Korsika o Sardiniens mufflon.
På ljunghedarna finns också bin som producerar ljunghonung och när Heideschnuckorna springer runt och betar trasar dom sönder spindelnäten som skulle försvåra för bina att flyga bland ljungen och samla nektar. Väldigt fint samspel. 
Vi människor bör dock hålla oss på stigarna och uppmanas att inte lämna dessa .
Det finns mycket gott om vandringsleder och cyklings möjligheter på utmärkta leder.

(null)
  
Där hästkärrorna far blir djupa hjulspår så dom vägarna är bäst att undvika

(null)

Det finns mycket information att hämta på nätet om Lünerburger Heide för den som är intresserad . Området är oerhört stort och ett Naturskyddat område . Det är ett mycket populärt resmål för först o främst tyskar men även andra nationaliteter hittar hit så som vi nu gjorde . Det finns mycket att se och uppleva här så hit kan man återvända mer än en gång för att uppleva ljunghedarna och mycket mer.