På väg mot Tyskland
Äntligen är i på väg för att hälsa på Oma i Senden igen.  Så länge sedan vi kunde träffa henne eftersom Covid satt stopp för alla besök. Sist när vi försökte var mars 2019 då vi var på flykt från Spanien-Portugal men då fick vi inte komma in på äldreboendet.
 Allt stängdes ner så det blev bråttom hem. Inte kunde vi tro då , att det skulle dröja mer än ett och halvt år tills vi skulle kunna återvända.
 Nu när vi båda är dubbel vaccinerade och nästan 2 år äldre ser läget lite bättre ut och det känns väldigt nödvändigt att få resa och träffa henne. 
Eftersom vi bilat otaliga gånger genom åren ner till trakterna runt Münster och så gott som alltid tagit färjorna Hälsingborg- Häsingör samt Rödby-Puttgarden . Ja några undantag finns naturligtvis men många gånger har det blivit under dom 40 år som gått efter det att vi blev Skaraborgare. Nu vill vi denna gång se något nytt efter vägen och åkte första dagen ner till Råå strax utanför Hälsingborg . Har läst mycket gott och sett fina bilder från den ställplatsen.
Vädret var lite gråmulet men ändå ok

(null)

(null)

Vi blev också förtjusta i Råå och eftersom det bara blev en natt kan vi absolut tänka oss att komma tillbaka och undersöka omgivningen lite bättre.

(null)

Nästa dag for vi över Öresundsbron och vidare  över stora Bält för att korsa Danmark och komma fram till Römö. 
Römö ligger söder om den danska staden Ribe och norr om tyska gränsen och för att komma till Römö kör man på en smal spång genom Vadehavet . Detta är ett tyskt danskt gränsland och det märks tydligt för här ser man fler tyskregistrerade bilar  än danskregistrerade. Vi hade siktet in oss på ställplatsen Oasen som är en ställplats för 200 bilar.  Tyvärr fanns inget ledigt  , så  vi stod en natt på Kommandörsgårdens Camping som också var rejält stor och där det fanns gott om plats. Här kunde man läsa lite om öns historia. På 1500 talet bodde dubbelt så många här som idag. Kvinnorna styrde och ställde på ön eftersom männen  for på sjön . 
Römö är riktigt charmigt och stranden här är km lång och bred . På Sydstranden som vi besökte är sanden så hårt packad att det är möjligt att köra bil här , vilket också många gjorde. Många utövade en för oss ovanlig sport . Alltså en trehjuling med segel som far fram över stranden. Här fanns tillfälle att prova eller ta lektioner något vi inte gjorde utan vi nöjde oss med att vara åskådare.

(null)

(null)

Promenerade gjorde vi naturligtvis på stranden och Cissi levde upp som den strand fanatiker hon är.  

(null)

(null)

Nästa morgon fick vi chans att checka in på Oasen. Imponerande ordning här och betalning via automat . Ett grundpris för bil och 2 pers.sedan drogs el, vatten, dusch osv. från service kortet som var laddat med ett antal danska kronor , som om dom inte nyttjades betalades tillbaka.  
Vi tryckte fel och angav 2 extra personer eftersom vi inte läste noggrant. Lärpengar.  
På Oasens ställplats står bilarna i en cirkel runt en liten rund damm. Finns en mindre och en större cirkel . Bilarna står på grus  med en liten gräsmatta emellan. Härifrån är det närma till både stranden och affär samt bageri.
Som extra + fanns mogna björnbär alldeles intill färdiga att plocka till frukost yoghurten

(null)

(null)


Det går en bilfärja från Römö till Tyska ön Sylt som ligger alldeles intill (ca.6 km)
Hit hade vi inte tänkt oss denna gång , men vill man åka till Sylt som lär vara en ö för de penningstarka är det ett bra alternativ att ta vägen över Römö. Ett annat  alternativ är att ta tågfärjan från Klaxbül . Tror dock att den bara tar personbilar .