Carrara
(null)

Dag tre besökte vi Carrara i Apuanska alperna.  Här fick vi en inblick i den omfattande processen om hur marmor bryts och bearbetas . Marmor har brutits här sedan romartiden. Den vita marmorn är den exklusivaste och renaste . Den består till 99% av kalciumkarbonat och är mycket mjuk vilket gör den förträfflig till att skulptera i och under renässansen kunde Michelangelo välja ut de block han ville arbeta med. 

Ett exempel på skulptur dock ej Michelangelos verk

(null)

Kyrkan i Carrera helt byggd i marmor

(null)

Allt i marmor inuti kyrkan .

(null)

(null)

För att komma upp på berget där arbetet med att bryta marmor pågick fick vi åka i jeepar körda av män som jobbade där. Det var en resa jag sent ska glömma . Chauffören roade sig med att skrämma turister och gasade på så att man fick be till högre makter om att överleva denna bilfärd som gick  uppför den grusiga serpentinvägen.
Uppe på toppen var utsikten magnifik och en italiensk man kunnig i marmorbrytning förklarade och pekade ut dom olika brotten och förklarade hur arbetet går till här . 

(null)

(null)

(null)

(null)

Vi fick även besöka en Larderia dvs ett ställe där man tillverkar Lardo di Colonnata ett spräck som mognadslagrats i marmorkar och fått smak av olika kryddor som kanel , nejlikor och vitlök . Späcket smakade oväntat gott trots att det  var väldigt fett. En kaloririk matbit för dom hårt arbetande männen i marmorbrotten .
Här hade man möjlighet att köpa med charkuterier.

(null)

(null)

Ytterligare en heldag som avslutades med buss tillbaka och middag på kvällen.

(null)