Björkö
(null)


Nu har vi besökt Hönö ett flertal gånger och även dom intill liggande öarna . Nu har vi blivit nyfikna på Björkö som ligger strax intill och som man precis som till Hönö kan ta sig till med båtfärja från lilla Varholmens färjeläger utanför Torslanda ,Göteborg.
  Björkö är en långsmal ö . Här finns ett färjeläger (Gröneviks) dit man ankommer med färjan på endast 6 minuter eftersom sträckan bara  är 900 m . Ungefär på mitten av öns västra sida ligger Björkö hamn som är den största orten . På andra sidan sundet syns Hälsö ,inte alls långt bort .Kanske inte längre bort än att det går att simma dit. Här i Björkö hamn finns en småbåtshamn en ställplats och en Ica affär. En restaurang  " Sea side " finns det också samt en vagn med thaimat och en pizzeria. 
Björkö skeppshandel har stort utbud på allt möjligt och har posthanteringen och är dessutom spelombud. Här kan man också köpa en glass men på säsong finns en glasskiosk. Något fik har vi däremot inte hittat så det är bra att man har sitt kök med sig så att man kan fixa lite kaffe.

 
Minigolfbanan är en liten miniatyr av samhället och väldigt fin. Allt detta finns i hamnområdet förutom Ica som ligger ca 500 m längre upp i samhället.

(null)

(null)

(null)

Ställplatsen som ligger i hamnen var för tillfället rätt trång eftersom många båtar fortfarande ligger kvar på land. På sommaren finns här också några bokningsbara platser om man vill vara på den säkra sidan . På klipporna ovanför ställplatsen finns små terasser med plats att sitta plus ett betongrör att grilla i . Väldigt fin utsikt när man kommer upp en bit. Här finns också utmärkta vandringsleder 

(null)

Strömskärsleden på Björköns  västsida är en speciell led  eftersom här ligger stenar som barn från ön har målat och som visar vägen. Riktigt trevligt och originellt . Här kommer några exempel.

(null)

(null)

(null)
 
Likheten slående , undra vem som målat av Cissi

(null)

Våren har kommit en bra bit på väg här , längre än i våra hemmatrakter. Fantastiskt att se vad som orkar ta sig upp mellan klipporna och förgylla vår tillvaro.

(null)

(null)

Valborg var en lugn tillställning , men vi lyxade till det med räkmacka och krabbklor med aioli som vi köpte från den lokala fiskvagnen. Fiskaffären är under uppbyggnad och under tiden säljs fisken från en bil torsdag ,fredag och lördag. 
Vädret har även denna gång visat sig från sin bästa sida och bjöd på mycket sol och bara lite vind. Temperaturen var väl inte skyhög men i solen kändes det väldigt gött.

Lite god lunch på Seaside åt vi 1:maj där vi satt ute på deras brygga . 

(null)

På söndagen tog vi våra cyklar och cyklade upp till Bovik ett gammalt fiskeläger. Vägen hit var mycket naturskön med det skira gröna och  med vit och gulsippor i vägkanterna.

(null)

(null)

Stigar och promenadstråk finns utmärkta och man förvånas över hur lite bebyggelse det finns här. 

(null)

(null)

 Här i Bovik smakade det medhavda kaffet utmärkt .  Utsikten var det inget att klaga på och tjärdoften låg i luften.
Vi besteg också en bergsknalle och då var utsikten magnifik . 

(null)


Här på Björkö kan man njuta av naturen och lugnet . På högsäsong är det kanske inte lika lugnt som nu på våren. Den som så önskar kan göra en fisketur för krabbfiske ,makrillfiske eller titta på sälar.

(null)

 Vi är väldigt nöjda med vår vistelse här på Björkö och ska nu bege oss hemåt . Ställplatsen tömdes igår på husbilar, men vi som inte har några tider att passa har dröjt oss kvar till måndagen. Skönt att inte behöva jäkta i helgtrafik.


(null)

(null)



#1 - bmlarsreseblogg

Björkö är riktigt fint, men tyvärr är mitt bestående minne därifrån den matförgiftning vi fick efter att ha ätit diverse godsaker från Lax fabriken. Det var sommaren 2018 när det var h30 och vårt kylskåp inte höll kylan. Kul med stenarna, lite likt de vi såg på Tjuvsundsberget i Kungshamn förra sommaren.

Svar: Ja vi trivdes bra där . Otur med matförgiftning. Kommer ihåg att ni hade problem med ert kylskåp . Nu har ni allt nytt och fräscht så då ska väl det inte hända .
Lisa Kotzur