La Line’a och Gibraltar
Vädret är ljuvligt och vi befinner oss i La Line’a utanför Gibraltar.

(null)

(null)

Här står vi fint med utsikt mot båtshamnen där dom inte allt för små och billiga båtarna står utan riktigt stora segelbåtar .

(null)

(null)
  
  • Strax bakom oss finns flygplatsen som man får passera dvs. man promenerar rakt över den. Det är inte spec. många flyg som kommer så vi blir inte störda av flygbullret. Nattetid är det väldigt lugnt. Igår spatserade vi över till Gibraltar som är ett engelskt territorium sedan början av 1700 då engelsmännen intog denna udde som sticker ut från iberiska halvön . Idag bor här på Gibraltar ca. 30000 människor varav ca.3000 britter. Det är som att komma till ett mini England när man kommit över till Gibraltar. All reklam ,alla skyltar på engelska. Allt betalas i pund och dom flesta restauranger serverar fisch and chips . Gibraltar är inte stor bara 6.8 kvadratkm. så befolkningen får trängas . Det lär vara svårt att hitta mark till att bygga på. Igår gjorde vi en utflykt med taxi och en guidande chafför som körde oss runt på de mest sevärda platserna med fyra stopp. Det var verkligen en fin tripp. Att köra här med husbil hade över huvudtaget inte gått eftersom gatorna är väldigt smala och kurviga att t.o.m. en van taxi chafför får trixa. Först körde han oss till en fin utsiktspunkt där vi kunde se Afrika på 25 km avstånd. 
  (null)

Tyvärr var sikten inte så bra trots det fina vädret , det var väl soldis. Därefter for vi till St. Michael’s cave. En droppstensgrotta som var verkligt imponerande. Här fanns både stalaktiter och stalagmiter och detta lystes upp av ljussken som växlade färg . Grottan används bland annat till konserter och andra evenemang.

(null)
(null)

(null)

(null)

Här utanför grottan stötte vi också på dom första aporna som ogenerat satt på restaurangborden eller klättrade runt. Vi blev tillsagda att absolut inte mata eller klappa dom eftersom dom kan bli  aggressiva.
  (null)

(null)

Aporna är makaker och det är dom enda vilda aporna i Europa. Ungefär 250 makaker finns här och dom flesta vid gibraltarklippan dit vi for efter besöket i St. Michael’s cave .  

(null)

(null)

(null)

(null)

Utsikten härifrån var magnifik och man kunde se havet åt båda hållen. Vi stannade strax under toppstationen för Cable car och kunde promenera ytterligare ett stycke uppför . Imman väljer att åka cable car får man snällt promenera de 9 km till fots tillbaka . Säkert fint det också men min höjdrädsla gör att jag gärna avstår såna äventyr. Dessutom hade vi tidspress eftersom Cissi fått stanna kvar i hjulhuset . Det är inte tillrådligt att ta med hund hit upp eftersom det kan reta upp aporna. Ett litet apslagsmål fick vi uppleva men vad som var den utlösande faktorn vet jag inte. Det fanns dom som både matade  och lät aporna sitta på axlarna  så eventuellt slogs dom kanske om en matbit. Sista stoppet var militära grottor som  skildrade lite militärhistoria vilket inte är något som vi är så intresserade av. Vi gjorde en snabbvisit där .
(null)

(null)

(null)

Efter detta stopp blev vi skjutsade tillbaka  till  gränsen , längre än sånfår  Gibraltar taxin  inte köra. 
Idag har vi turistat på egen hand och då fick Cissi också följa med. Schnautser som hon är vill hon helst vara med på allt som vi gör och det vill ju vi naturligtvis också .

(null)

#1 - Britt-Marie Lundgren

Gibraltar lockar av någon anledning. Däremot kan jag gärna vara utan aporna, riktigt otäcka tycker jag de där halvtama varelserna är. Lars blev nästan attackerad av en på campingen vid Victoriafallen, inget trevligt...

Svar: Ja det är en häftig dyn när man kommer till La Line’a och ser Gibraltarklippan skjuta upp i höjden. Aporna är som du säjer lite läskiga men det gick bra och dom verkade i stort sätt inte så farliga men man behöver ju inte direkt låta dom sitta på axlarna som en familj med halvvuxna barn gjorde. Lite spännande var det faktiskt . Roligt att ha sett detta i verkligheten och droppstensgrottorna var enastående .
Lisa Kotzur

#2 - FREEDOMtravel

Gibraltar missade vi av någon anledning när vi reste i de här trakterna. Men då har vi anledning att komma tillbaka :)

Svar: Det finns alltid nåt man missat eller som man blir så förtjust i att man vill återvända. Hoppas ni får möjligheten
Lisa Kotzur